διαβάζοντας το σώμα

Μικρά τιπς για να αναγνωρίζετε τί σημαίνει η στάση του σώματός σας.
Το σώμα μας όσο και αν δεν το πιστεύουμε μπορεί να αντανακλά τον εσωτερικό μας κόσμο. Δεν είναι περίεργο ότι ένα σώμα μπορεί να "διαβαστεί" όχι με την έννοια της παλάμης και της τύχης, αλλά με την έννοια του συναισθήματος που κουβαλάμε εδώ και χρόνια και που εξωτερικεύουμε άθελά μας στο παρόν. Οτιδήποτε διαβάσετε παρακάτω δεν αποτελεί κανόνα, αλλά απλές πληροφορίες για διερεύνηση και προβληματισμό.

Ένας βασικός τρόπος για να λάβουμε το πρώτο μήνυμα από έναν άνθρωπο είναι το σφίξιμο του χεριού. Μέσω αυτής της χειραψίας γίνεται μια μικρή πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών για τον εσωτερικό μας κόσμο. Λέγεται οτι το δυνατό σφίξιμο δηλώνει αυτοπεποίθηση και προσοχή στον συνομιλητή, ενώ μια χαλαρή χειραψία μπορεί να δηλώσει αδιαφορία, δισταγμό ή έλλειψη ενδιαφέροντος. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δεδομένα και δε μπορεί να διαμορφώσει την πραγματική εικόνα του εαυτού μας.


poeticamenteflor.tumblr
Τα μάτια μας είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μας. Λέγεται οτι τα μεγάλα στρογγυλά μάτια είναι τα μάτια ενός καλλιτέχνη. Προδίδουν έναν ευαίσθητο άνθρωπο με διαίσθηση και οραματισμό που αντιδρά άσχημα στο στρες. Οι άνθρωποι αυτοί αμελούν τις λεπτομέρειες των μεγαλεπήβολων σχεδίων τους. Φυσικά, και πάλι θα αναφέρουμε οτι το αντίθετο μπορεί να ισχύει σε κάθε περίπτωση.
Τα μικρά μάτια προδίδουν έναν άνθρωπο που εκτιμά τις λεπτομέρειες. Μπορεί να πρόκειται για λογιστή, για ρεαλιστή, και πρακτικό χαρακτήρα. Για έναν άνθρωπο που απαιτεί κάτι το χειροπιαστό και πραγματικό. 

Αν και δε μπορούμε να ελέγξουμε το μέγεθος των ματιών μας, και είναι σχετικά παράξενο να μας καθορίσει αφού γεννιόμαστε με αυτά, διάφορες έρευνες αναφέρουν οτι η κόρη του ματιού διαστέλλεται όταν κοιτάμε κάτι ή κάποιον που μας ενδιαφέρει και μας προσελκύει. 
Από την άλλη, το κοίταγμα στα μάτια του συνομιλητή μας, μπορεί να δηλώσει συγκέντρωση σε εκείνον, και ένα αίσθημα οτι παίρνουμε στα σοβαρά όσα μας λέει, αλλά αν είναι επίμονο μπορεί να δηλώσει και αντίθετα μηνύματα, όπως το ψέμα.
Η αποφυγή να κοιτάξουμε τον άλλο στα μάτια, συνήθως λέγεται πως δηλώνει ντροπή, ψέμα ή εξαπάτηση. Αντίθετα, το βλεφάρισμα περισσότερο από το "φυσιολογικό" μπορεί να δηλώσει έλξη και φλέρτ.
Κάνοντας ερωτήσεις σε κάποιον παρακολουθούμε τις κινήσεις του. Οι πολλές έντονες χειρονομίες και κινήσεις μπορεί να αποσπάσουν έναν ακροατή από το θέμα της συζήτησής μας. Το σταύρωμα των ποδιών και το καμπύλωμα των ώμων μπορεί να σημαίνει οτι νιώθουμε άβολα, ή κλεινόμαστε στον εαυτό μας, ή ακόμη και οτι ο συνομιλητής μας έχει αρχίσει να γίνεται αδιάκριτος κατα τη δική μας πάντα άποψη. 
Οι γραμμές ανάμεσα στα φρύδια μπορεί να δηλώνουν θυμό, επιθετικότητα και στρες. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να δηλώνουν νυχτερινή ζωή, υπερβολική αφοσίωση στη δουλειά, φόβο, κάπνισμα και στρες. 
Η φωνή που χρησιμοποιούμε προδίδει ο,τι και αν θέλουμε να κρύψουμε.
Αν το σαγόνι είναι σφιχτό τότε ίσως υπάρχει άγχος και φόβος επικοινωνίας, ή ένταση και συναισθηματικό μπλοκάρισμα.
Ο αυχένας που πονά σχετίζεται με τις σκέψεις και τα συναισθήματα, αλλά και δηλώσεις που δεν ειπώθηκαν.
Αν κάποιος γυμνάζεται, το σώμα είναι σφιχτό και δυνατό. Αυτή η περίπτωση είναι γιάνγκ χαρακτηριστικού, δηλαδή πρόκειται για έναν δραστήριο άνθρωπο με ενέργεια, και έναν άνθρωπο προσγειωμένο, που πατά στη γή. Οι γιάνγκ άνθρωποι δουλεύουν περισσότερο με το σώμα και τα χέρια. Είναι εξωστρεφείς και τους αρέσει το ύπαιθρο και η παρέα.
Ένα σώμα πιο χαλαρό και πλαδαρό φανερώνει γιν στοιχεία του χαρακτήρα. Οι γιν άνθρωποι είναι πιο παθητικοί, και εσωστρεφείς, και τους αρέσουν οι κλειστοί χώροι. Δουλεύουν περισσότερο με το μυαλό, παρά με το σώμα. 
Αν έχετε βγει για δείπνο με έναν άνθρωπο μπορεί να παρατηρήσετε τις τροφές που επιλέγει. Το κρέας, το αλάτι και τα σκληρά τυριά είναι χαρακτηριστικά γιάνγκ. Η ζάχαρη, το αλκοόλ, τα φρούτα και οι πιο μαλακές τροφές είναι χαρακτηριστικά γιν ανθρώπου.
Etsy
Η πλάτη του ανθρώπου είναι πιο ειλικρινής. Δεν τη γυμνάζουμε συχνά, ούτε την προσέχουμε τόσο, διότι είναι ένα κομμάτι του σώματος που δεν ανήκει στο δικό μας καθημερινό οπτικό πεδίο. Παρουσιάζει ο,τι υπάρχει στο υποσυνείδητο, και ο,τι δε θέλουμε ακόμη να αντιμετωπίσουμε, καθώς και θέματα οικονομικά. Η δυστυχία και η απελπισία φαίνεται στους κυρτούς ώμους και στη σκυφτή πλάτη. Η "καμπούρα" ανάμεσα στις ωμοπλάτες μπορεί να δηλώνει εσωστρέφεια, φόβο και απόσυρση. Στους ώμους εξάλλου κουβαλάμε όλα τα "φορτία", τις ευθύνες και τα βάρη μας.
Όταν το πάνω μέρος του σώματος έρχεται πιο μπροστά, τότε ο άνθρωπος είναι πιο επιθετικός, ανεξάρτητος, ισχυρογνώμων και παίρνει πρωτοβουλίες. Θα έχετε προσέξει έναν άνθρωπο την ώρα που παίρνει φόρα, ή που επιτίθεται ή και που ανταγωνίζεται.
Η πολύ ίσια πλάτη είναι καλό σημάδι. Δηλώνει πειθαρχία, και ευθύτητα στην αντιμετώπιση της ζωής.
Όσο πιο πίσω γέρνει η πλάτη όμως μπορεί να δηλώνει μεγάλη υπερηφάνεια. 

Ένας άνθρωπος που μοιάζει συχνά εξαντλημένος και χωρίς ενέργεια μπορεί να παρουσιάζει κάποιο έλλειμμα στο manipura chakra που συνδέεται με το στοιχείο της φωτιάς.
Τα προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί να δηλώσουν τον φόβο για τη ζωή ή προβλήματα επιβίωσης.
Ο πήχης σχετίζεται με την επίτευξη στόχων και με το φόβο της κατωτερότητας, ενώ τα χέρια αφορούν το δούναι και λαβείν, καθώς και το τί μπορούμε να χειριστούμε ή όχι.


prick.blogg
Οι γλουτοί συσσωρεύουν τα συναισθήματα, το να μπορείς να απελευθερώνεσαι, ενώ τα πόδια σχετίζονται με τον φόβο του μέλλοντος, της αλλαγής, με την πρόοδο στη ζωή, και με ο,τι μας κρατά συνδεδεμένους με το παρελθόν. 
Τα σεξουαλικά φορτισμένα θέματα σχετίζονται με τους προσαγωγούς μύες των ποδιών μας. Ο μηρός σχετίζεται με την ατομική μας δύναμη, ενώ τα γόνατα σχετίζονται με το φόβο του σωματικού θανάτου και του θανάτου του παλιού μας εαυτού ή του εγώ μας, την αναποφασιστικότητα και το πείμα στην αλλαγή. Τα κάτω άκρα μας, οι αστράγαλοι και οι κνήμες αφορούν επιλογές που κάνουμε, την αλλαγή της κατεύθυνσής μας και την ισορροπία μας, την επίτευξη στόχων και τον φόβο να δράσουμε. Τα πέλματα έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια και την επιβίωση, με την ολοκλήρωση στόχων και με το φόβο να κάνουμε το επόμενο βήμα. Σχετίζονται επίσης άμεσα με τη γείωση.

Σημαντικό να επισημάνουμε οτι τα εσωτερικά μας όργανα συνδέονται με τα συναισθήματά μας, και τα συναισθήματά μας σωματοποιούνται.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε οτι η καρδιά και το λεπτό έντερο σχετίζονται με τη χαρά. Όταν αυτά λειτουργούν καλά, τότε η χαρά είναι ολοφάνερη. Ένας άνθρωπος που δυστυχεί ή πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσει ενόχληση στα δύο αυτά όργανα. Η υπερβολική χαρά που φτάνει στα όρια της υστερίας, μπορεί να εκδηλώνει κάποιο πρόβλημα στα συγκεκριμένα όργανα.
Ο μεγάλος συναισθηματισμός και η συμπόνοια αφορούν τον σπλήνα.
Η θλίψη σχετίζεται με το παχύ έντερο, και το πένθος με τους πνεύμονες. Οι πνεύμονες είναι τα όργανα που φέρνουν τη ζωή μέσα μας, όπως τον αέρα στον οργανισμό μας.
Η έκπληξη και ο φόβος, η έλλειψη της θέλησης και της αποφασιστικότητας καθώς και το άγχος αφορούν τα νεφρά και τα επινεφρίδια. Τα νεφρά με τη σειρά τους επηρεάζουν την κατασταση των οστών.
Ο θυμός και η επιθετικότητα βλάπτει το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. 



Το θέμα της γλώσσας του σώματος παρουσιάζει για πολλούς μεγάλο ενδιαφέρον, και για άλλους είναι απλά μια θεωρία. Όποια και αν είναι η αλήθεια, μπορείτε να περιηγηθείτε στο σώμα σας και να αναρωτηθείτε τί σας ενοχλεί και τί επιμένει. Πώς εκφράζεστε στο πρόσωπο και στις λέξεις και τί θέλετε να πείτε με κάθε κίνησή σας. Μπορείτε να σχετίσετε τις κινήσεις που εκτελεί το σώμα σας με κάθε συναίσθημά σας και να αποκρυπτογραφήσετε o,τι ως τώρα δε θέλετε να πείτε ή να παραδεχτείτε. Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας και τους λόγους που τα δημιούργησαν μπορούμε να αλλάξουμε ο,τι δε μας ταιριάζει ή ο,τι μας ταλαιπωρεί, και να διατηρήσουμε αυτά που μας έκαναν ευτυχισμένους. Η αλλαγή και η προσαρμογή μπορεί να συνεπάγεται την επιβίωση και τη ζωή.
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από βιβλία και σάιτ του ίντερνετ που αναφέρονται παρακάτω, και αφορούν μια θεωρία που ακόμη δεν έχει λάβει πολλές ερευνητικές διαστάσεις, ή τουλάχιστον δεν το γνωρίζουμε εμείς. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας, χωρίς να χρειάζεται να ταυτιστείτε ούτε να συνδέσετε όλα τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές που υπάρχουν με αυτά. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. 
Αν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα στο σώμα σας, μην κάνετε διαγνώσεις μόνοι σας, απευθυνθείτε στον αρμόδιο γιατρό :)



 πηγές : 

"Διαβάζοντας το σώμα" - Wataru Ohashi - εκδόσεις ΑΙΩΡΑ
psychologistworld
yogajournal
healing-journeys-energy
gaia

γράφει η :

Comments