Τι είναι η γιόγκα

laurasupnik
Γιόγκα σημαίνει ενότητα. Η γιόγκα προέρχεται από τη Σανσκριτική λέξη γιούγκ που σημαίνει ένωση. Η ένωση αυτή συμβολίζει την ένωση της ατομικής συνειδητότητας με τη συμπαντική συνειδητότητα. Συμβολίζει την αρμονία του σώματος του νου και των συναισθημάτων. Για να συμβεί αυτό χρησιμοποιούμε τις άσανα, τις στάσεις της γιόγκα, την πραναγιάμα, την αναπνοή, τη μούντρα, τις χειρονομίες των χεριών, τη μπάντα, τα κλειδώματα, τη σατκάρμας, τον καθαρισμό, και το διαλογισμό. Μέσω της γιόγκα εξισορροπούμε τις διάφορες λειτουργίες του σώματος ώστε αυτό να συντονιστεί και να λειτουργεί σε όφελος της υγείας μας. Μέσω της αρμονικής σχέσης των λειτουργιών του οργανισμού, επιδιώκουμε τη σωστή λειτουργία του νοητικού και συναισθηματικού επιπέδου. Είναι γνωστό πως τα συναισθήματά μας σωματοποιούνται, και πως η γλώσσα του σώματος είναι ο καθρέφτης του συναισθήματος και των σκέψεών μας.
Η γιόγκα αναπτύχθηκε σαν μέρος του Ταντρικού πολιτισμού πριν από περισσότερο από δέκα χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση ο Σίβα ήταν ο ιδρυτής της γιόγκα και η Παρβάτι η πρώτη του μαθήτρια. Ο θεός Σίβα θεωρείται η ενσάρκωση της ανώτερης συνειδητότητας, και η Παρβάτι της ανώτερης γνώσης, θέλησης και πράξης. Η Παρβάτι είναι υπεύθυνη για όλη τη δημιουργία και είναι η μητέρα όλου του σύμπαντος.
Η κοσμική δύναμη ή ενέργεια ονομάζεται Κουνταλίνι Σάκτι. Αυτή παραμένει σε λανθάνουσα μορφή. Η ατομική μας ψυχή δεσμεύεται στον υλικό κόσμο μέχρι να αποδεσμευτεί από τα δεσμά και να ενωθεί με την ανώτερη συνειδητότητα. Η Παρβάτι έχει μεταβιβάσει στην ατομική μας ψυχή τη γνώση της απελευθέρωσης με τη μορφή της Τάντρα. Οι τεχνικές της γιόγκα πηγάζουν από την Τάντρα. 

Τάντρα σημαίνει διεύρυνση (της συνειδητότητας) και απελευθέρωση (της ενέργειας). Γνωρίζοντας τα όρια και τις δυνατότητες του νου και του σώματος διευρύνουμε τη συνειδητότητα και απευλευθερώνουμε την ενέργεια, και έτσι υπερβαίνουμε τα ατομικά μας όρια. Η γιόγκα θεωρείται από ορισμένες παραδόσεις ως το θείο δώρο που αποκαλύφθηκε ώστε να αντιληφθεί ο άνθρωπος τη θεϊκή του φύση.
Στη Χάθα Γιόγκα Πραντίπικα, υλικό γραμμένο από τον Σουάμι Σουατμαράμα, η γιόγκα ξεκινά πρώτα με το σώμα (ασανα) και αργότερα, όταν ο νους εναρμονιστεί και σταθεροποιηθεί, τότε εισάγεται η αυτοπειθαρχία και ο αυτοέλεγχος (διαλογισμός). 

Σήμερα, η γιόγκα έχει σαν στόχο την σωματική και νοητική θεραπεία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής, η γιόγκικη θεραπεία είναι επιτυχημένη λόγω της ισορροπίας που δημιουργεί στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα τα οποία επηρεάζουν άμεσα όλα τα άλλα συστήματα και όργανα του σώματος. Οι άσανες απομακρύνουν τη σωματική δυσφορία που συσσωρεύεται και τη διάρκεια της ημέρας, και εφαρμόζονται ώστε να αναπτυχθεί η ικανότητα να στεκόμαστε άνετα σε μια στάση για αρκετό χρονικό διάστημα. Με αυτή την ικανότητα οδηγούμαστε στο πρώτο βήμα πιο κοντά στο διαλογισμό. Οι τεχνικές χαλάρωσης και ο διαλογισμός βοηθούν στη συγκέντρωση, την απομάκρυνση από τα προβλήματα, την καθαρή σκέψη και την αποτελεσματικότητα του συνεχώς συρρικνούμενου ελεύθερου χρόνου. Μέσω της πρακτικής της γιόγκα αναπτύσσεται ο έλεγχος του σώματος που έχει σαν αποτέλεσμα τον έλεγχο του νου και της ενέργειας.
Στις γιόγκικες γραφές αναφέρεται οτι υπάρχουν 8.400.000 στάσεις που αντιπροσώπευαν τις 8.400.000 ζωές που πρέπει να μετενσαρκωθεί κάποιος ώστε να απελευθερωθεί από τον υλικό αυτό κόσμο. Οι μετενσαρκώσεις αφορούν την εναλλαγή των ζωών από την πιο απλούστερη μορφή στην πιο πολύπλοκη, την ανθρώπινη.  
Σύμφωνα με τη γιόγκα η πράνα, η ζωτική ενέργεια κυλά στο σώμα ελεύθερα. Όταν το σώμα γίνει δύσκαμπτο, τότε η πράνα έχει μπλοκάρει στο σημείο αυτό και αρχίσει η συσσώρευση των τοξινών. Με την αποκατάσταση της κυκλοφορίας της πράνα οι τοξίνες απομακρύνονται από τα σημεία συγκέντρωσης. 
Σκοπός της γιόγκα είναι να αφυπνίσει την πρωταρχική μας ενέργεια, την Κούντλίνι Σάκτι. 
Επιπλέον, η γιόγκα ενώνει το σώμα και τον νου, που είναι στην ουσία δύο έννοιες ίδιες. Κάθε νοητικός κόμπος/ένταση/φόρτιση είναι ένας σωματικός κόμπος, και αντίστροφα. Οι άσανες της γιόγκα λειτουργούν ψυχοσωματικά και απελευθερώνουν τους κόμπους αυτούς. Η λύση βρίσκεται στον συνδυασμό των στάσεων, της αναπνοής, των καθαρισμών του οργανισμού, του διαλογισμού και του γιόγκικου ύπνου.
Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική. Δεν έχει κοινά με τη γυμναστική. Η γιόγκα είναι θεραπευτική πρακτική που επηρεάζει αδένες και όργανα, που μεταλλάσσουν την ηλεκτροχημική δράση του νευρικού συστήματος.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για τα οφέλη της γιόγκα σήμερα, με βάση κάποιες μελέτες που έγιναν στον εγκέφαλο. Είναι αποδεδειγμένο πλέον πως όσο διαλογιζόμαστε, δηλαδή όσο ηρεμούμε το μυαλό χωρίς επιπλέον σκέψεις και αναλύσεις, και όσο παύουμε να ανησυχούμε για καθημερινά προβλήματα, τόσο αλλάζουμε τον εγκέφαλό μας, ώστε να λειτουργεί υπέρ της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. 
Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε απαραίτητα γιόγκα ώστε να διαλογιστούμε και να αποκτήσουμε τα οφέλη του διαλογισμού, αρκεί να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί. Σε περίπτωση που αυτό όμως είναι η γιόγκα, τότε παρέχουμε στο μυοσκελετικό μας σύστημα τη δύναμη και πρόληψη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει καθημερινές φορτίσεις και εντάσεις.


Η προσωπική μου άποψη δεν έχει να κάνει τόσο με τη φιλοσοφία της γιόγκα, αλλά με την ουσία της ζωής. Το σώμα μας είναι ο πραγματικός ναός μας, και το μόνο υλικό που μας ανήκει πραγματικά σε αυτό τον κόσμο. Αν δε φροντίσουμε τον εαυτό μας, δε μπορούμε να περιμένουμε από τη ζωή να φροντίσει για την ομαλή ύπαρξή μας. Δε μπορούμε να ευτυχίσουμε αν δε φροντίσουμε τον οργανισμό και τη ψυχή μας, όσο και το περιβάλλον και τα όντα γύρω μας. Η άσκηση και η αρμονία και ηρεμία του μυαλού αφορά όλους ξεχωριστά και συνολικά, ενώ μπορεί να βρεθεί σε όποια πρακτική, πέρα από τη γιόγκα, και αν διαλέξουμε, αρκεί να μιλά στην καρδιά και στο συναίσθημά μας.



Το παραπάνω κείμενο έχει μεταφερθεί στο μεγαλύτερο μέρος του αυτούσιο από το βιβλίο "Άσανα Πραναγιάμα Μούντρα Μπάντα" του Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι - Bihar School of Yoga, Munger, Bihar, India
διότι κρίθηκε άσκοπο να μεταφερθεί περιληπτικά εφόσον αναλύεται ηδη υπέροχα. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο αυτό που είναι ένας εξαιρετικός οδηγός της γιόγκα.

γράφει η :

Comments